?Dyni po prostu nie da się nie zauważyć! Zwłaszcza jesienią te pękate, pomarańczowe
warzywa są wszędzie: na straganach, w sklepach, w witrynach sklepowych, w telewizji.
Dosłownie wszędzie! Jako nieodzowny atrybut halloween stanowią piękną dekorację.
Fantazyjnie wydrążone z umieszczoną wewnątrz świecą, mające z założenia przerażać, dają
przyjemne, ciepłe światło.?Mówiąc o dyni koniecznie trzeba wspomnieć jak pysznym i
łatwym w obróbce jest składnikiem. Jest tak uniwersalna, że nie ogranicza tylko do jednego
rodzaju potraw. Doskonale sprawdzi się zarówno w daniach wytrawnych, jak i w deserach.
Jesieni może nie wystarczyć, by zrealizować wszystkie pomysły i inspiracje. Na szczęście z
pomocą przychodzą przetwory, by móc cieszyć się tym warzywem znacznie dłużej.
Zanim jesień przeminie i będziemy musieli sięgnąć po zapasy do spiżarni, wykorzystajmy
dary natury póki smakują najlepiej!?Dyniowe pure będzie idealną bazą do najlepszych na
świecie ciastek owsianych. Wzbogacone o żurawinę i udekorowane aromatycznym lukrem
będą stanowiły najmilszy i najsłodszy aspekt jesiennych wieczorów. Ich przygotowanie jest
tak banalnie proste, że nawet ktoś, kto na co dzień nie jest mistrzem kulinariów , poradzi
sobie z nimi bez problemu! Gwarantujemy, że efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych.
?Kto wie, być może to pozwoli choć na chwilę przywdziać?koronę królowej wypieków? To
jak? Pieczemy?
Ps. Po przepis zajrzyjcie tu: https://www.mojewypieki.com/przepis/dyniowe-ciastka-owsiane
?Składniki na 20 – 24 sztuki:
- 220 g płatków owsianych
- 100 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g jasnego (miałkiego) brązowego cukru (lub mniej)
- 120 g masła, roztopionego
- 150 g puree z dyni
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 80 g suszonej żurawiny